وال لوگسدون فیچ

وال لوگسدون فیچ (به انگلیسی: Val Logsdon Fitch) (زادهٔ ۱۰ مارس ۱۹۲۳ در مریمان، نبراسکا، آمریکا – درگذشتهٔ ۵ فوریه ۲۰۱۵ در پرینستون، نیوجرسی) دانشمند فیزیک هسته‌ای اهل آمریکا بود. فیچ و جیمز واتسون کرونین در سال ۱۹۸۰ با هم توانستند جایزهٔ نوبل فیزیک را از آن خود کنند. آن‌ها این جایزه را به دلیل آزمایش‌هایی که در سال ۱۹۶۴ با استفاده از سامانهٔ شتاب‌دهندهٔ ذارت AGS در آزمایشگاه ملی بروکهیون انجام داده بودند دریافت کردند. آن‌ها به کمک این آزمایش‌ها نشان دادند که برخی از واکنش‌های میان زیراتم‌ها از قانون بنیادی تقارن پیروی نمی‌کنند. ایشان با بررسی نیمهٔ عمر ذرهٔ کائون به این نتیجه رسیدند که اگر همین واکنش در جهت برگشت رخ بدهد، لزوماً روی مسیری که شروع شده (واکنش رفت) بازگشت نخواهد کرد و این نشان داد که واکنش‌های ذرات زیراتمی نسبت به گذر زمان بی‌تفاوت نیستند. به این ترتیب پدیدهٔ نقض سی‌پی کشف شد.

وال لوگسدون فیچ
زادهٔ۱۰ مارس ۱۹۲۳
مریمان، نبراسکا
درگذشت۵ فوریهٔ ۲۰۱۵ (۹۱ سال)
پرینستون، نیوجرسی
محل تحصیلدانشگاه کلمبیا
دانشگاه مک‌گیل
شناخته‌شده برایکشف نقض سی‌پی
جایزه(ها)نشان جان پرایس وتریل (۱۹۷۶)
جایزه نوبل فیزیک (۱۹۸۰) نشان ملی علوم (۱۹۹۳)
پیشینه علمی
رشته(های) فعالیتفیزیک ذرات
محل کاردانشگاه پرینستون

تحصیلات

فیچ پس از جدایی از ارتش در سال ۱۹۴۸ در رشتهٔ مهندسی برق وارد دانشگاه مک‌گیل شد و مدرک لیسانس خود را از آنجا دریافت کرد پس از آن وارد دانشگاه کلمبیا شد و توانست در سال ۱۹۵۴ در مقطع دکتری در زمینهٔ فیزیک تحضیلات خود را پایان برد. در جریان جنگ جهانی دوم او به لوس‌آلاموس رفت تا در پروژهٔ منهتن مشغول به کار شود. که در این میان با بسیاری از فیزیکدانان پرآوازه مانند نیلز بور، انریکو فرمی، جیمز چدویک ایزیدور ایزاک رابی و ریچارد تولمن آشنا شد. او یکی از اعضای دانشگاه پرینستون بود.

فرزندان

فیچ از همسر نخست خود که در ۱۹۷۲ درگذشت، صاحب دو پسر بود و پدرخواندهٔ سه فرزند همسر دوم خود که در ۱۹۷۶ با او ازدواج کرد، نیز شد.

نوشته‌های منتشر شده

منابع

    پیوند به بیرون

    مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به وال لوگسدون فیچ در ویکی‌گفتاورد موجود است.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.