نبرد میدوی

نبرد میدوی بزرگترین نبرد دریایی در اقیانوس آرام در جنگ جهانی دوم بود.

نبرد میدوی
بخشی از جنگ جهانی دوم، جنگ اقیانوس آرام

زمان ۴ ژوئن ۱۹۴۲م
مکان جزایر میدوی و آبهای اطراف آن
نتیجه تسلط نسبی آمریکا بر اقیانوس آرام و تضعیف موقعیت ژاپن در اقیانوس آرام
جنگندگان
ایالات متحده آمریکا امپراتوری ژاپن
نیروها
۳ ناو هواپیمابر
۲۳ رزمناو
۳۶۰ هواپیما
۴ ناو هواپیمابر
۱۷ نبردناو و کشتی جنگی
۲۴۸ هواپیما
تلفات
۱ ناو هواپیمابر
۱ رزمناو
۱۵۰ هواپیما
۳۰۷ کشته
۴ ناو هواپیمابر
۱ نبردناو سنگین
۲۴۸ هواپیما
۳۰۵۷ کشته

در ۴ ژوئن ۱۹۴۲م نبرد دریایی میدوی (Battle of Midway) در اقیانوس آرام میان ژاپن و آمریکا آغاز شد. این نبرد یکی از تعیین‌کننده‌ترین نبردهای جنگ جهانی دوم در منطقه اقیانوس آرام محسوب می‌شود.

نیروی دریایی امپراتوری ژاپن به فرماندهی دریادار یاماموتو ایسوروکو قصد داشت با تسخیر جزایر میدوی حوزه دفاعی خود در اقیانوس آرام را گسترش داده و خطر هرگونه ضدحمله آمریکا را از طریق مجمع الجزایر هاوایی یا از طریق استرالیا از بین ببرد. در جزایر میدوی پایگاه‌های هوایی پیشرفته‌ای برای حفاظت از مجمع الجزایر هاوایی توسط آمریکایی‌ها ایجاد شده بود. مجمع الجزایر هاوایی در ۱۵۰۰ مایلی جزایر میدوی قرار داشت.

دریادار یاماموتو ایسوروکو پیش از این فرماندهی حمله به پایگاه دریایی پرل هاربر آمریکا در مجمع الجزایر هاوایی را بر عهده داشت که منجر به آغاز جنگ میان ایالات متحده و امپراتوری ژاپن شد. یاماموتو در پی موفقیت در نبرد دریای کوریل تصمیم گرفت با حمله به جزایر میدوی و پایگاه دریایی آمریکایی‌ها در آن، بخش اصلی ناوهای هواپیمابر آمریکا را نابود کرده و کنترل ژاپن بر اقیانوس آرام را تضمین کند. در روز ۴ ژوئن و در ساعت ۴:۳۰ دقیقه بامداد دریابد ناگومو چوایچی به دستور فرمانده کل نیروی دریایی امپراتوری ژاپن دریادار یاماموتو حمله به جزایر میدوی را با استفاده از تعداد زیادی هواپیماهای بمب‌افکن آغاز کرد.

بمباران‌های هواپیماهای ژاپنی برای نابود کردن مواضع دفاعی آمریکایی‌ها در جزایر میدوی و اشغال آن کافی نبود.

نبردی سهمگین در دریا و آسمان میان نیروهای دو طرف درگرفت، از ۴ فروند ناو هواپیمابر ژاپن که برای این حمله اعزام شده بود ۲ ناو هواپیمابر ژاپنی در همان روز اول یعنی ۴ ژوئن و ۲ ناو هواپیمابر دیگر در روز ۵ ژوئن غرق شدند.

ناوهواپیمابر یورک تاون آمریکایی‌ها نیز که بشدت آسیب دیده بود در روز ۷ ژوئن غرق می‌شود.

اطلاعات دقیق آمریکایی‌ها سبب شده بود که از نقشه دریادار یاماموتو ایسوروکو از پیش آگاه شده و در نتیجه ضربات قاطعی بر ناوگان ژاپن وارد کردند. این نبرد از این رو اهمیت داشت که میان ناوهای هواپیمابر دو طرف صورت می‌گرفت. پس از این نبرد به حضور نظامی ژاپن در اقیانوس آرام مرکزی پایان داده شد.

نبرد میدوی پس از ۳ روز درگیری تمام عیار در روز ۷ ژوئن خاتمه یافت. در این نبرد حدود ۳۰۵۷ نفر از نظامیان ژاپنی و حدود ۳۰۷ نفر از آمریکاییها کشته شدند. در این نبرد ژاپنی‌ها ۴ ناو هواپیمابر، ناو هواپیمابر ژاپنی آکاگی، ناو هواپیمابر ژاپنی کاگا، ناو هواپیمابر ژاپنی سوریو و ناو هواپیمابر ژاپنی هیریو، یک نبردناو سنگین، رزمناو ژاپنی میکوما و حدود ۲۴۸ هواپیمای خود را از دست دادند. آمریکایی‌ها نیز یک ناو هواپیمابر یواس‌اس یورک‌تاون (سی‌وی-۵) و یک ناوشکن، یواس‌اس‌هامان (دی‌دی-۴۱۲) و همچنین حدود ۱۵۰ هواپیمای خود را از دست دادند.[1][2]

جستارهای وابسته

پانویس

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ نبرد میدوی موجود است.
  1. فرهنگ تاریخ جلد دوم، ترجمهٔ احمد تدین، شهین احمدی، مؤسسه انتشارات آگاه، تابستان ۱۳۶۹، ص. ص۱۱۹۰
  2. 蟹江، 日本全史، ۱۰۷۹.

منابع

  • 蟹江, 征治 (1990). 日本全史:ジャパン. クロニック Japan Chronik (به ژاپنی). 講談社. ISBN 9784062039949.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.