نبرد سنجار (۲۰۱۴)

نبرد سنجار به نبردهای فشرده‌ای گفته می‌شود که بین شبه نظامیان داعش و نیروهای کرد رخ داد که منجر به کشته و آواره شدن تعداد زیادی از کردهای شهر سنجار و البته سقوط این شهر توسط نیروهای داعش شد.

جنگ سنجار
بخشی از حمله به شمال عراق
زمان ۳ تا ۱۴ اوت ۲۰۱۴
مکان سنجار
نتیجه تسخیر سنجار توسط داعش تا ۲۰ دسامبر و بازپس‌گیری آن توسط اقلیم کردستان
علت جنگ افزایش قلمرو داعش
جنگندگان
 کردستان

ایالات متحده آمریکا

حزب کارگران کردستان

یگان‌های مدافع خلق

شورای نظامی سریانی

دولت اسلامی عراق و شام
فرماندهان
مسعود بارزانی

باراک اوباما

جمیل بایک

نوژین دیرک

ابوبکر البغدادی
تلفات
نامعلوم نامعلوم

آغاز

سنجار شهری در استان نینوای عراق است که بیشتر مردم آن کردهای ایزدی‌مذهب تشکیل می‌دهند. درصبح روز ۳ آگوست نیروهای داعش به شهر سنجار حمله کردند و توانستند در مدت زمان اندکی کل شهر را تسخیر کنند.[1] به گفته سازمان ملل متحد، هزاران نفر از پناهندگان از شهر اخراج شدند و در مکان‌های فاقد امکانات اولیه پناه گرفتند.

مقاومت

پیشمرگه‌های کرد که از نیروهای حزب دموکرات کردستان عراق و تحت امر مسعود بارزانی بودند و پس از شروع حملات داعش به موصل و استان نینوی و در پی خروج ارتش عراق، در این مناطق مستقر شده بودند، علیرغم اعلام قبلی داعش مبنی بر حمله به شنگال، کاملاً غافلگیر شده و بدون کمترین مقاومتی مردم غیر مسلح شنگال را در برابر نیروهای تندرو داعش بی‌دفاع گذاشته و به صورت شبانه اقدام به فرار و تخلیه شنگال نمودند بطوریکه نیروهای داعش تنها در عرض چند ساعت موفق به تسلط کامل بر تمامی شنگال و حومه‌اش شدند.

واکنش‌ها

آمریکا اعلام کرد که مستشاران بیشتری به عراق می‌فرستد. با ادامهٔ جنگ و پیشروی داعش به سوی اربیل، باراک اوباما دستور حملهٔ هوایی به نیروهای داعش را صادر کرد.[2]

همچنین نیروهای آمریکایی تسلیحات و غذا به کردستان عراق ارسال کردند هرچند که به گفتهٔ عده‌ای از امدادگران کمک‌های غذایی و دارویی کم بوده و فقط جنبه تبلیغاتی داشته.[3] انگلیس، کانادا، فرانسه و آلمان اعلام کردند که حاضر به کمک به کردستان در جنگ با داعش هستند.

پشتیبانی هوایی عراق

ارتش عراق هم با بمباران نیروهای داعش راه را برای پیشروی کردها هموار کرد. این اقدام گامی مهم برای جلب نظر کردها برای همکاری با دولت مرکزی بود.

فاجعه انسانی

این نبرد موجب آوارگی شهروندان سنجار از شهر شد زیرا طبق ایدئولوژی داعش آن‌ها کافر هستند و قتلشان واجب است. در طول تسخیر سنجار بیش از ۵۰۰۰ ایزدی کشته، ۵۰۰۰۰ آواره و حدود ۵۰۰۰ نفر شامل تعدادی از دختران و زنان جوان ایزدی همچون غنایم جنگی به اسارت نیروهای داعش درآمدند.[4]سازمان ملل اعلام کرد که آنچه که توسط داعش در سنجار رخ داده جنایت جنگی است.

آزادی سنجار و شکست داعش

نیروهای پیشمرگه که از صبح روز شنبه ۲۰ دسامبر ۲۰۱۴ عملیاتی را تحت نظارت مستقیم شخص «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق در «سنجار» واقع در استان «نینوا» آغاز کرده‌اند، موفق شدند، وارد این منطقه که تحت سیطره داعش بود، شوند.

یک مقام بلندپایه نیروهای پیشمرگه در گفتگو با پایگاه خبری «وردنا» گفت که عملیات گسترده صبح روز شنبه ۲۰ دسامبر تحت نظارت مستقیم شخص بارزانی صورت گرفت. این در حالی بود که طی چند روز گذشته، نیروهای پیشمرگه مجموعه حملاتی را علیه مواضع داعش در محورهای «زمار» و «سنجار» انجام داده و موجب عقب‌نشینی شماری از افراد داعش شده بودند. البته تاکنون نیز هنوز قسمت‌هایی از شنگال تحت کنترل داعش بوده، قسمت‌هایی از مناطقی آزاد شده در اختیار نیروهای پیشمرگه و قسمت‌هایی نیز تحت کنترل کردهای ایزدی تحت امر پ.ک. ک است.[5]

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.