منف

مَنف (به یونانی: Μέμφις) پایتخت باستانی مصر پایین و پادشاهی کهن مصر باستان از آغاز پیدایش تا ۲۲۰۰ (پیش از میلاد) بود. پس از آن در پادشاهی نو در سراسر زمان باستان به مرکزی اداری بدل گشت. ویرانه‌های منف امروزه در ۲۰ کیلومتری جنوب قاهره در کرانهٔ باختری نیل جای دارد.

منف
Mit Rahina
Ruins of the pillared hall of رامسس دوم at Mit Rahina
Shown within مصر
موقعیتMit Rahina, استان جیزه، مصر
منطقهمصر سفلی
مختصات۲۹°۵۰′۴۱″ شمالی ۳۱°۱۵′۳″ شرقی
نوعSettlement
تاریخ
سازندهUnknown, was already in existence during ایری هور's reign
ساخته‌شدهEarlier than 31st century BC
رهاشده7th century AD
دوره‌هادوره آغازین دودمانی مصر to سده‌های میانی آغازین
نام رسمیMemphis and its Necropolis – the Pyramid Fields from اهرام جیزه to دهشور
نوعCultural
زمینهi, iii, vi
نامزد1979 (3rd کمیته میراث جهانی یونسکو)
شمارهٔ ارجاع86
منطقهفهرست میراث جهانی یونسکو در کشورهای عربی
نقشهٔ مصر باستان، پایتخت‌های مصر با ستاره نموده شده‌اند.

تاریخچه

مصر در دوران دودمان ششم مصر به اوج شکوفایی خود رسید و به گونهٔ مرکز آیین پتاح درآمد. با برپایی شهر تبس از رونق آن کاسته‌شد. با چیرگی ایران بر مصر منف یک ساتراپی و رونقش بازگردانده شد. با برپایی اسکندریه باز این دوران شکوفایی به سر آمد و اهمیتش پس از این شهر قرار گرفت. با روی کار آمدن روم باز هم منف پس از اسکندریه دومین شهر مهم مصر بود. وضعیت تا پدیدآمدن فسطاط در ۶۴۱ (میلادی) به همین ترتیب بود. در این زمان شهر رو به فراموشی سپرده شد و سنگ‌های این شهر برای ساخت زیستگاه‌هایی در گرداگردش به کاربرده شد.

ریشهٔ نام

نام مصر باستانی این شهر اینِب هِج (Ineb Hedj) به معنای دیوارهای سپید بود. نام ممفیس ریخت یونانی دگرگون‌شدهٔ از نام هرم فرعون مصر پپی یکم بود که مِن‌نه‌فِر (Men-nefer) در زبان قبطی بود. (ⲙⲉⲛϥⲉ) همچنین در مصر باستان بدین شهر آنخ تاوی (Ankh Tawy) به معنای به بندکشندهٔ دو شهر هم می‌گفتند. این نام بر وضعیت استراتژیک این شهر در میان مصر بالا و پایین تأکید دارد.

Memphis
(mn nfr)
به خط هیروگلیف


نگارخانه

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ منف موجود است.

منابع

    Wikipedia contributors, "Memphis, Egypt," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Memphis,_Egypt&oldid=216613703 (accessed June 23, 2008).

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.