معاهده ریسویک

معاهده ریسویک (انگلیسی: Treaty of Ryswick)، به مجموعه توافقنامه امضا شده در شهر ریس‌ویک در بین ۲۰ سپتامبر تا ۳۰ اکتبر ۱۶۹۷ که پایانی بود بر جنگ نه‌ساله که بین اتحادیه بزرگ و فرانسه رخ داده بود.

معاهده ریسویک
Huis ter Nieuwburg, location for the negotiations
مفادEnd of the 1689-1697 جنگ نه‌ساله
امضا شده۲۰ سپتامبر ۱۶۹۷ (۱۶۹۷-09-۲۰)
مکانریس‌ویک
گروه‌ها

مفاد قرارداد

سرانجام لوئی اعتراف کرد که پیروزی‌های موقتی او، فرانسه را ضعیف کرده‌است؛ بنابراین به سیاستمداران کشور دستور داد تا با اتحادیه بزرگ مذاکرات صلح را آغاز کنند. در ۱۶۹۶ دوک ساووا را متقاعد ساختند تا یک معاهده صلح جداگانه امضا کند. علاوه بر آن لویی اعلام کرد که دیگر خاندان استوارت‌ها مورد حمایت فرانسه نیستند و وی به زودی سلطنت ویلیام سوم را به رسمیت خواهد شناخت، اما انگلستان اخراج جیمز دوم از فرانسه و استرداد وی به انگلستان را نخستین شرط شروع مذاکره قرار داد. لویی این درخواست را نپذیرفت، اما تقبل کرد که همه سرزمین‌هایی را که ارتشش تصرف کرده‌است دوباره پس بدهد. در ۲۰ سپتامبر ۱۶۹۷ پیمان ریسویک (نزدیک لاهه) به «جنگ پالاتاین» با انگلستان، هلند و اسپانیا پایان داد.[1][2][3]

طبق مفاد این معاهده، داد. فرانسه آلزاس (شامل استراسبورگ) را نگه داشت و فریبورگ، برایزاخ و فیلیپسبپورگ به امپراتوری مقدس روم برگردانده شد، پودوچری (پس از پرداخت ۱۶ هزار سکه هلندی) و نوا اسکوشیا را دوباره بدست آورد، اسپانیا کاتالونیا، و قلعه‌های مونس، لوکزامبورگ و کورتریک را از فرانسه بازپس گرفت. دوک‌نشین لورن از فرانسه به لئوپولد ژوزف برگردانده شد.[4]

یادداشت‌ها

  1. Until 1707, England and Scotland were separate countries under one monarch ie William but Treaties were signed by the King of Great Britain.

پانویس

منابع

  • مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Treaty of Ryswick». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۳۰ اوت ۲۰۱۸.
  • دورانت، ویل (۱۳۷۸). تاریخ مغرب زمین.
  • اشپیل‌فوگل، جکسون جی. (۱۳۹۳). تمدن مغرب زمین. ترجمهٔ محمدحسین آریا. تهران: امیرکبیر.
  • Lynn، John A. (۱۹۹۹). The Wars of Louis XIV: 1667–1714. Longman. شابک ۰۵۸۲۰۵۶۲۹۲.

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ معاهده ریسویک موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.