محمدحسن رجبی

وی فرزند علی دوانی و برادر تحلیلگر سیاسی فاطمه رجبی است.

محمدحسن رجبی دوانی
زادهٔ۱۳۳۵ خ
قم
ملیتایرانی
پیشهمورخ
مذهبشیعه
والدینعلامه علی دوانی
خویشاوندانبرادران: محمدحسین رجبی
محمد رجبی
خواهر: فاطمه رجبی

محمدحسن رجبی دوانی مورخ و پژوهشگر ایرانی می‌باشد.

زندگینامه

محمد حسن رجبی (دوانی) فرزند علی دوانی به سال ۱۳۳۵ ش در قم متولد شد. تحصیلات ابتدائی و متوسطه را تا سال ۱۳۵۰ در قم گذراند و بعد به همراه خانواده به تهران مراجعت نمود و دوره متوسطه را در آنجا به پایان رساند. وی در خرداد ۱۳۵۲ دستگیر و حدود نیم سال در زندان به سر برد. از اوایل سال ۱۳۵۸به عنوان «مدیر گروه تاریخ رادیو ایران» به کار اشتغال ورزید و خود به نگارش برنامه های تاریخی نیز پرداخت. در سال ۱۳۶۹موفق به دریافت کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع‌رسانی از دانشگاه تهران شد. از ۱۳۷۰تا ۱۳۸۰در کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در «مدیر گروه مرکز خدمات عمومی» و «قائم مقام سرپرست دایره المعارف کتابداری در اطلاع رسانی» بوده است. سلسله مقالات تاریخ نگاری کتابخانه های ایران را برای همان دایره المعارف نوشت. از مهر ۱۳۸۰تا دی ۱۳۸۴ (زمان بازنشستگی) به عنوان «مشاور معاون سیاسی سازمان صدا و سیما» خدمت کرد.

از فعالیت‌های وی می‌توان به مدیر کل مرکز خدمات عمومی کتابخانه ملی و قائم‌مقام سرپرست دائره‌المعارف کتابداری و اطلاع‌رسانی و سپس مشاورت معاون سیمای جمهوری اسلامی ایران را بر عهده گرفته‌است. هم‌اکنون به کار مورد علاقه خود «تاریخ‌نگاری» مشغول است.

دکتر محمدحسن رجبی راجع به علت علاقه وی به تاریخ‌نگاری او گفته‌است:

پدرم علاقه زیادی به مطالعات تاریخی داشت و از این رو کتاب‌های زیادی در کتابخانه شخصی خود فراهم آورده بود و در گفت و گوهای خانوادگی اشارات زیادی به حوادث تاریخی و شخصیت‌های سیاسی و علمی و تاریخی داشته و دارد و لذا علاقه به تاریخ (جهان، ایران و اسلام) تقریباً در میان اعضای خانواده عمومیت دارد. در اوایل دوره جوانیم، این تعلق، ضرورت سیاسی نیز یافت، بدین معنی که رویکرد به تاریخ، به ویژه تاریخ معاصر ایران به منظور بررسی زمینه‌های عقب‌ماندگی‌های علمی، تکنولوژیک ایران، ورود استعمار به کشور، جنبش‌های ملی ضداستبدادی و ضداستعماری، و... مد نظر روشنفکران و فعالان سیاسی از جمله دانشجویان و دانش‌آموزان قرار داشت که من نیز از آن زمره بودم.

آثار

  • زندگی‌ سیاسی امام خمینی(ره)
  • مشاهیر زنان ایرانی و پارسی‌گوی
  • رسایل و فتاوی جهادی علمای مسلمان
  • کتابخانه در ایران
  • علمای مجاهد
  • مکتوبات و بیانات سیاسی علمای شیعه (چند جلد)
  • مروری کوتاه بر تاریخ کتاب در ایران از آغاز تا کنون
  • ده ها مقاله در دانشنامه ایران، دانشنامه دانش گستر و در مجلات علمی پژوهشی مانند نشر دانش، دانشگاه انقلاب، کتاب ماه (تاریخ و جغرافیا) و فصلنامه کتاب نوشته است.

منابع


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.