محمدابراهیم امیرتیمور کلالی

محمد ابراهیم امیرتیمور کلالی (۱۳ مهر ۱۲۷۳–۲۲ بهمن ۱۳۶۶),رئیس ایل تیموری، رییس شهربانی کل کشور، وزیر کار و کشور در کابینه دکتر مصدق و چندین دوره نمایندهٔ مجلس شورای ملی بود.

سردار نصرت تیموری
وزیر کشور ایران
مشغول به کار
۸ آذر ۱۳۳۰  ۲۸ بهمن ۱۳۳۰
پادشاهمحمدرضا پهلوی
نخست‌وزیرمحمد مصدق
پس ازشمس‌الدین امیرعلائی
پیش ازالله‌یار صالح
وزیر کار
مشغول به کار
۱۲ اردیبهشت ۱۳۳۰  ۸ آذر ۱۳۳۰
نخست‌وزیرمحمد مصدق
پس ازحبیب نفیسی
پیش ازابراهیم عالمی
نماینده مجلس شورای ملی
حوزه انتخاباتیمشهد
(دوره‌های ۷ تا ۹ و ۱۴ تا ۱۵ و ۱۸)
کاشمر
(دوره‌های ۱۲ و ۱۳)
فردوس و طبس
(دوره ۶)
رئیس شهربانی کل کشور
مشغول به کار
۹ آذر ۱۳۳۰  ۲۸ بهمن ۱۳۳۰
نخست‌وزیرمحمد مصدق
پس ازسرلشکر منصور مزین
پیش ازسرتیپ حسن بقایی
اطلاعات شخصی
زاده۱۳ مهر ۱۲۷۳
شرق خراسان
درگذشته۲۲ بهمن ۱۳۶۶ (۹۳ سال)
بهشت زهرا تهران
آرامگاهبهشت زهرا تهران
ملیت ایران
پیشهسیاستمدار
دیناسلام
لقب(ها)سردار نصرت

خانواده

امیر تیمور کلالی در سیزدهم مهر ۱۲۷۳ خورشیدی در خانواده‌ای از ملاکان عمده در شرق خراسان به دنیا آمد. وی فرزند امیر علی‌مردان خان تیموری ملقب به نصرت‌الملک بود و اجداد او ریاست ایل تیموری و حفاظت سرحدات خراسان را به عهده داشتند.امیر تیمور کلالی در بیست سالگی ریاست ایل تیموری را برعهده گرفت. در سال ۱۲۹۷ به تهران آمد و با خانم حاجب دولو دختر مصطفی‌قلی خان امیرمعظم حاجب‌الدوله، یکی از کارگزاران دربار قاجار، ازدواج کرد.[1]

آغاز کار

امیر تیمور کلالی مشاور قوام‌السلطنه در سمت فرماندار خراسان بود و نقش وی در جریان قیام کلنل محمد تقی خان پسیان از نکات بارز زندگی وی است.امیر تیمور کلالی در دوره ششم مجلس شورای ملی به‌عنوان نماینده مردم فردوس وارد مجلس شورای ملی شد. در این دوره نقش وی در قضیه کشف حجاب قابل توجه بود.[1] در دوره‌های هفتم تا نهم به نمایندگی مشهد و در دوره‌های دوازدهم، سیزدهم به نمایندگی کاشمر در مجلس شورای ملی حضور داشت.

مخالفت با اتحاد با متقفین

دوره سیزدهم دو ماه پس از اشغال ایران در شهریور ۱۳۲۰ و کناره‌گیری رضا شاه از سلطنت آغاز شد. از این دوره،امیر تیمور کلالی در مجلس فعال شد و نخستین فعالیت او مخالفت با «عهدنامه اتحاد» بود که او محمدعلی فروغی با متفقین بست. او در شرایطی که سرنوشت جننگ هنوز نامعلوم بود، بستن این پیمان را خطرناک می‌دانست و در مخالفت با آن گفت:

«جنگ متغیر است و سرنوشت جنگ معلوم نیست، هیچ‌کس نمی‌داند غالب کیست و مغلوب کدام است و خاتمه این جنگ به چه صورت بین طرفین خواهد بود. به عقیده بنده و با این مقدمه، اگر ما از اصل بی‌طرفی تجاوز و سرنوشت خودمان را به سرنوشت جنگی یکی از متخاصمین مرتبط کنیم، قماری کرده‌ایم که عاقبتش معلوم نیست و به حکم عقل و تجربه، قمار برای کسی برد ندارد و به همین دلیل، به فتوای بزرگان عالم، مذموم و حرام و مردود شده».[2]

استیضاح قوام‌السلطنه

امیر تیمور کلالی از آن پس از نمایندگان بانفوذ و فعال مجلس شد. سال بعد و پس از حادثه هفدهم آذر ۱۳۲۰ دولت قوام‌السلطنه را به استیضاح کشید. از نظر او این حادثه «در نتیجه سوء اداره و تدبیر اجتماع به وجود آمد». دلیل دیگر استیضاح، توقیف جراید به دستور قوام بود و اینکه «آقای احمد قوام آن قسمت از برنامه دولت را راجع به تأمین آذوقه و ارزاق عمومی و استقرار امنیت به نحو مطلوب انجام نداده و علاوه سطح زندگانی طوری متصاعداً در این مدت بالا رفته که برای بسیاری از طبقات مردم مشکل و طاقت‌فرسا گردیده و نتیجه امنیت هم به اینجا منجر است که با مسلسل و مترالیوز مردمان بی‌گناه و عابرین سبیل و رهسپار دیار عدم و نیستی و برادرکشی آغاز بشود».[3] امیر تیمور کلالی در نشست بعدی استیضاح را پس گرفت.

در دوره‌های چهاردهم و پانزدهم نیز امیر تیمور کلالی نماینده مشهد و چند بار نایب رئیس مجلس شد. در دولت محمد مصدق مدتی سمت وزارت کار و وزارت کشور را به عهده داشت. پس از سقوط دولت مصدق در سال ۱۳۳۲ نیز در دوره هجدهم بار دیگر به نمایندگی از کاشمر به مجلس راه یافت.

پایان عمر

امیر تیمور کلالی بعد از انقلاب مدتی از ایران خارج شد و پس از بازگشت به ایران در سن ۹۳ سالگی درگذشت و در جنوب کالیفرنیا به خاک سپرده شد.[1]

پانویس

  1. امیرتیمور کلالی (بهار ۱۳۸۷خاطرات امیرتیمور کلالی، به کوشش به‌کوشش حبیب لاجوردی.، تهران: صفحه سفید، شابک ۹۷۸-۹۶۴-۶۵۹۹-۰۲-۴
  2. «مذاکرات جلسه یازدهم دوره سیزدهم مجلس شورای ملی هفتم دی ۱۳۲۰».
  3. «مذاکرات جلسه ۱۱۹ دوره سیزدهم مجلس شورای ملی دوم دی ۱۳۲۱».


وزیران کابینهٔ اول محمد مصدق
ر.وزیروزارت‌خانهر.وزیروزارت‌خانه
۱محمدحسن لقمان‌ادهم، محمدعلی ملکیبهداری۷حسنعلی فرمند، خلیل طالقانیکشاورزی
۲یوسف مشار، غلامحسین صدیقیپست و تلگراف۸علی‌اصغر نقدی، مرتضی یزدان‌پناهجنگ
۳باقر کاظمیامور خارجه۹ فضل‌الله زاهدی، امیرعلائی، محمدابراهیم امیرتیمور کلالی ، صالح ، رامکشور
۴جواد بوشهریراه۱۰محمدابراهیم امیرتیمور کلالیکار
۵محمدعلی وارسته، محمود نریماندارایی۱۱کریم سنجابی، محمود حسابیفرهنگ
۶علی هیئت، شمس‌الدین امیرعلائیدادگستری۱۲شمس‌الدین امیرعلائی، علی امینیاقتصاد ملی
وزیر مشاور: محمدحسن لقمان‌ادهم
وزیر دربار: حسین علاء
معاون پارلمانی نخست وزیر: حسین فاطمی
کفالت نخست وزیری: باقر کاظمی

پیوند به بیرون

عکس امیر تیمور کلالی

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.