صنعت خودروسازی کره جنوبی

صنعت خودروسازی کره جنوبی از حیث تعداد در میان سایر کشورهای تولیدکننده خودرو در جهان ششم و از حیث صادرات خودرو پنجمین کشور جهان به شمار می‌رود.

هر چند صنعت خودروسازی کره جنوبی در ابتدا تنها به واردات قطعات از شرکت‌های خارجی و مونتاژ آنها محدود بود اما امروزه شرکت‌های خودروسازی این کشور در میان پیشرفته‌ترین خودروسازان جهان دسته‌بندی می‌شوند. شمارگان تولید خودرو در کره جنوبی برای اولین بار در سال ۱۹۸۸ به بیش از یک میلیون دستگاه رسید. در دههٔ ۱۹۹۰ صنایع خودروسازی این کشور اقدام به تولید مدل‌های مستقل کردند و توانستند در طراحی، اجرا و پیاده‌سازی فناوری‌های جدید روی خودروهای تولیدی موفق عمل کرده و نوید عصر جدیدی را بدهند.

تاریخچه

برای بررسی تاریخ خودروسازی کره جنوبی باید به اوت ۱۹۵۵ (مرداد ۱۳۳۴) رفت. در آن زمان یک بازرگان کره‌ای به نام چوی مو-سئونگ به همراه دو برادرش (چوی هائه-سئونگ و چوی سون-سئونگ) یک موتور جیپ تغییریافته و بومی‌شده را روی بدنه‌ای شبیه به جیپ‌های نظامی آمریکایی که خودشان از ورق آهن حاصل از یک بشکهٔ نفت و قطعات دورریز نظامی ساخته بودند سوار کردند و خودرویی تحت عنوان سیبال را برای اولین بار ساختند. سیبال به معنی آغاز نو یا عزیمت نو است.

دولت کره جنوبی در سال ۱۹۶۲ «سیاست توسعهٔ صنعت خودروسازی» را برای پیشرفت خودروسازی ابلاغ کرد و طرح حمایت از این صنعت را به تصویب رساند. بر پایهٔ این طرح هیچ یک از شرکت‌های خارجی حق کار در کره جنوبی را نداشتند مگر این که با یکی از شرکت‌های داخلی کره سرمایه‌گذاری مشترک انجام دهند. حمایت دولت از این صنعت نوپا باعث شد شرکت‌هایی که در سایر زمینه‌ها کار می‌کردند جذب خودروسازی شوند. در سال ۱۹۶۲ سه شرکت تشکیل شدند: شرکت صنایع دقیق کیئونگسئونگ که بعدها نامش را به «صنایع کیا» تغییر داد و در سال ۱۹۶۲ با همکاری مزدا به مونتاژ خودرو پرداخت؛ شرکت خودروسازی دونگ‌بَنگ که با کارخانهٔ دونگ‌هُوانگ ادغام شد و نام «صنایع خودرسازی هادونگ‌هُوانگ» را برگزید (این شرکت در ۱۹۶۵ توسط صنایع شینجین خریداری شد و در سال ۱۹۶۳ شرکت سانگ‌یانگ موتور را ایجاد کرد)؛ و شرکت خودروسازی سائنارا که با همکاری فنی نیسان موتور ایجاد شد؛ این شرکت نخستین خودروسازی بود که با خط مونتاژ مدرن در کره به فعالیت پرداخت. شرکت آسیا موتورز در ۱۹۶۵ شکل گرفت و هیوندای موتور نیز در ۱۹۶۸ با همکاری فنی شرکت فورد موتور تأسیس شد. با این حال همهٔ این شرکت‌ها در آن زمان واردکنندهٔ قطعات خودرو از شرکای خارجی بودند و با سرهم‌بندی این قطعات خودرو می‌ساختند.

۱۹۷۰ تا ۱۹۹۰

در سال ۱۹۷۰ تویوتا بی‌علاقگی خود به ادامهٔ همکاری با شینجین را نشان داد. پس از آنکه تویوتا در ۱۹۷۲ از همکاری با شیجین دست کشید، شینجین وارد سرمایه‌گذاری مشترک با جنرال موتورز شد و شرکت جنرال موتورز کره تأسیس گردید. این شرکت در ۱۹۷۶ به سایهان موتورز تغییر نام داد. کیا در ۱۹۷۳ کارخانهٔ سوهاری را در شهر گوانگ‌میونگ کره جنوبی افتتاح کرد.

خودروی هیوندای پونی که نخستین خودروی تولید کره به شمار می‌رود در سال ۱۹۷۵ ساخته شد. هیوندای موتورز این خودرو را با همکاری جرج تِرنبول از شرکت بریتیش لیلاند به عنوان معاون شرکت ساخت. این خودرو در واقع نتیجهٔ همکاری مشترک موفقیت‌آمیز چندین شرکت بود:

هیوندای در سال‌های میان ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۲ توانست پونی را در آمریکای جنوبی به کشورهایی نظیر کلمبیا، ونزوئلا، اکوادور و غیره صادر کند و بدین ترتیب نخستین شرکت کره‌ای شد که به صادرات خودرو پرداخت. در سال ۱۹۷۷ شرکت موتورس تکنو در کاستاریکا به عنوان نخستین توزیع‌کنندهٔ محصولات هیوندای در آمریکای مرکزی آغاز به کار کرد. هیوندای در آن زمان پونی پیکاپ را به کاستاریکا صادر می‌کرد.

در ۱۹۸۲ گروه دوو، کنترل شرکت ساهان موتور ار به دست گرفت و یک سال بعد نام آن را به دوو موتورز تغییر داد. لازم به ذکر است صنایع خودروسازی کره جنوبی از بحران انرژی ۱۹۷۹ و رکود داخلی به شدت آسیب دیدند. در اینجا دولت وارد عرصه شد و با پیاده‌سازی «سیاست سهمیه‌بندی صنایع خودروسازی» که هدفش جلوگیری از رقابت بیش از حد میان چهار خودروساز این کشور یعنی هیوندای موتورز، صنایع کیا، جنرال موتورز کره و آسیا موتورز بود به کنترل این اوضاع بغرنج پرداخت. همچنین دولت کره آزادسازی واردات خودرو را به تعویق انداخت.

شینجین جیپ موتورز که یکی از توابع شرکت شینجین موتورز بود در سال ۱۹۸۱ نام خود را به گئوهوا تغییر داد و در سال ۱۹۸۵ توسط دونگ ای موتور خریداری شد. این شرکت در سال ۱۹۸۶ به سانگ‌یانگ تغییر نام داد.

دغدغهٔ اصلی کره در طول دههٔ ۱۹۷۰ بومی کردن قطعه‌سازی بود و در دههٔ بعد تولید انبوه به منظور صادرات در دستور کار دولت و شرکت‌های این کشور قرار گرفت. هیوندای در سال ۱۹۸۶ با خودروی اکسل (همان خودروی پونی) به بازار آمریکا وارد شد و توانست با فروش ۱۲۶٬۰۰۰ دستگاه در اولین سال عرضهٔ این خودرو به آمریکا به رکوردی بی‌سابقه دست یابد. مجله فرچون، اکسل را بیشتر به خاطر قیمت پایین آن، در میان ده محصول برتر قرار داد. با این حال کیفیت پایین این خودرو باعث شد این شرکت شهرت خوبی در میان آمریکایی‌ها پیدا نکند. موفقیت هیوندای در صادرات خودرو به آمریکا باعث شد تا این شرکت در ۱۹۸۹ تولید محصول جدیدی را با تکیه به فناوری‌های بومی و تخصص داخلی آغاز کند. این خودرو سوناتا نام داشت و یک سدان با اندازهٔ متوسط بود. با این حال این خودرو از حیث طراحی و قطعات تشابهات زیادی با میتسوبیشی داشت.

منابع

مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Automotive industry in South Korea». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۲۳ ژوئیهٔ ۲۰۱۹.

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.