سورنا (ربات)

ربات سورنا ربات انسان‌نمایی است که توسط دانشگاه تهران ساخته شده‌است. نام‌گذاری این ربات بر اساس نام سردار اشکانی؛ سورنا انجام گرفته‌است.[1]

سورنا ۱

تیم مرکز سیستم‌ها و فناوری‌های پیشرفته دانشکده مهندسی مکانیک پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران، با همکاری انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن و با دستیابی به دانش و فناوری طراحی، ساخت و برنامه‌ریزی ربات‌های انسان‌نما، اقدام به طراحی و ساخت ربات انسان‌نمای سورنا ۱ نمود. سورنا ۱ تنها به عنوان نمادی برای اعلام آغاز پروژه طراحی، ساخت و هوشمندسازی ربات انسان‌نما، در سال ۱۳۸۷ ارائه شد. این ربات ۱۶۵ سانتی‌متر قد و ۶۰ کیلوگرم وزن دارد و از قابلیت حرکت بر روی مسیر از قبل تعیین شده توسط موتورهای DC و سیستم مسیریاب و همچنین، حرکت و فعالیت به صورت دستی از طریق اپراتور برخوردار بوده‌است. علاوه بر این، سورنا۱ قابلیت تکلم متن‌های از پیش تعیین شده (در تمامی مراحل فعالیت) را نیز دارا بوده‌است. سورنا ۱ در روز ۲۴ آذر ماه ۱۳۸۷ در همایش انتخاب نوآوران برتر کشور رونمایی شد.

سورنا ۲

در راستای تکمیل و توسعه ربات انسان‌نمای سورنا ۱، مراحل طراحی وساخت نسل دوم ربات سورنا مجدداً در مرکز سیستم‌های پیشرفته دانشگاه تهران آغاز گردید. این ربات که در ابعاد و وزن مشابه انسان ساخته شده‌است قادر است همانند یک انسان ولی با سرعتی آهسته‌تر و با ترکیبی از حرکات دست، سر و پا گام بردارد. داشتن مجموعاً ۲۲ درجه آزادی در بالاتنه و پایین‌تنه و گام برداشتن با حفظ تعادل از ویژگی‌های بارز این نسل از ربات سورنا محسوب می‌شود. سورنا۲ محصول بیش از ۱۰۰۰۰ نفر ساعت کار فشرده می‌باشد. مشخصات فنی سورنا ۲ در جدول زیر آورده شده‌است.

سورنا ۲ در کنار سورنا ۱
رونمایی از سورنا ۲
رونمایی از سورنا۲
مشخصات سورنا۲توضیح
قد۱۴۵ سانتیمتر
وزن۴۵ کیلوگرم
درجات آزادی۲۲ درجه (۱۲ درجه پائین‌تنه، ۸ درجه دست‌ها و ۲ درجه سر)
مکانیزم حرکتگام برداشتن با حفظ تعادل
سیستم کنترلMIMO Stable Control System
پردازنده‌های داخلیمیکروکنترلرهای AVR, DSP
سیستم‌های محرکموتور DC، سروموتور، هارمونیک درایو و گیربکس سیاره‌ای
سنسورهاGyroscope, Accelerometer, Force Sensors, Pan and Tilt Sensors
تجهیزات جانبیدوربین، میکروفن و speaker

سورنا ۳

پروژه ربات سورنا ۳ با هدف توسعه و ساخت ربات انسان‌نما با قابلیت‌های واقعی‌تر و طبیعی‌تر نسبت به نسل‌های پیشین خود و همچنین بسترسازی به منظور کاربرد فن‌آوری‌های گسترش‌یافته آن در حوزه‌ها وقالب‌هایی نظیر ربات‌های امدادگر و به‌توان به ویژه در کاربردهای پزشکی تعریف گردید.

در هفته پایانی آبان ۱۳۹۴ از ربات انسان‌نمای سورنا ۳ رونمایی شد. این ربات توسط تیمی از پژوهشگران ایرانی دانشگاه تهران تحت عنوان مرکز سیستم‌ها و فن‌آوری‌های پیشرفته (Center of Advanced Systems and Technologies) یا همان CAST ساخته شده‌است. از توانایی‌های ویژه آن می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:[2]

  • امکان دویدن
  • بازی فوتبال
  • بالا رفتن از پله
  • فارسی صحبت کردن
  • مجموعاً ۳۵ درجه آزادی در بالاتنه و پایین‌تنه
  • افزایش سرعت گام برداری
  • توانایی چرخش
  • توانایی بالارفتن از سطح شیب‌دار
  • قابلیت تشخیص و شناسایی چهره و اشیاء
  • قابلیت گریپینگ
  • قابلیت تشخیص صدا و جملات

جستارهای وابسته

منابع

  1. «سورنا در تاریخ». وب سایت رسمی ربات سورنا. دریافت‌شده در ششم آذر ۱۳۹۱. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  2. بازتاب گسترده رونمایی از سورنا 3 در رسانه‌های جهان + تصاویر خبرگزاری انتخاب
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.