سه‌گنبدان

به بناها و مکان‌هایی در ایران که حالت سه گنبد را داشته باشند سه گنبدان گویند. در ایران چندین مکان با وجه تسمیه سه گنبدان وجود دارد. مهمترین سه گنبدان در ساری است و قبر فریدون شاه اساطیری ایران و سه فرزند او سلم تور و ایرج می‌باشد

سه گنبدان کرمان

گنبد مشتاقیه که به سه گنبدان نیز شهرت دارد، از آثار دوران قاجار در شهر کرمان است. اين سه گنبد بر روي مقبره سه عارف بالله به نامهاي مشتاقعليشاه، كوثر همداني و شيخ اسماعيل كه از بزرگان طريقت نعمت اللهيه بوده اند، واقع شده است.

سه گنبدان فارس

استخر، قلعه شکسته، اشکنون (اشکنوان) سه کوه مجاور یکدیگرند نزدیک استخر (فارس) و از هرجای جلگه مرودشت و ابرج و رامجرد آن‌ها را می‌توان دید.

بیتی از شاهنامه

بسه گنبدان ستخر گریننشستگه شاه ایران زمین

سه گنبدان کهگیلویه

مجموعه سه گنبدان مربوط به دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان کهگیلویه، روستاه بوای علیا واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۳۵۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.[1]

سه گنبدان کرج

مربوط به امامزاده زید و رحمان است. این امامزادگان از نوادگان امام جعفر صادق (ع) به‌شمار می‌روند. بقعه آنان که به سه گنبدان نیز شهرت دارد، در جنوب غربی روستای پلنگ آباد ( بخش رحمانیه ) در 24 کیلومتری شرق اشتهارد ،در کنار جاده کرج _اشتهارد واقع گردیده است. بنای بقعه مرکب از سر در ورودی و ساختمان اصلی است. بنای امامزاده متعلق به قرون 7 و 8 هجری است که از نظر معماری دارای وی‍ژگی خاصی بوده، و یکی از بناهای شاخص مذهبی در منطقه محسوب می‌شود. این بنا دارای سه گنبدخانه و متعلق به سه دوره تاریخی است، بطوری‌که گنبد شرقی متعلق به دوره ایلخانی، گنبد غربی متعلق به دوره تیموری و گنبد شمالی در زمان صفویه به بنا الحاق شده‌است. بقعه زید و رحمان به شماره 755 در فهرست آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده‌است.

پانویس

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری ایران‌شهر». سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۶ آوریل ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۱-۰۵-۱۹.

منبع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.