سازهای بادی چوبی

ساز بادی چوبی (انگلیسی: Woodwind instrument) زیرمجموعه‌ای از سازهای بادی است. تولید صدا در سازهای بادی چوبی از طریق فشار هوا صورت می‌گیرد و نوازنده نمی‌تواند بیش از مدتی معین، صدا تولید کند. زیروبمی صدا در بادی‌های چوبی بستگی به اندازه و قطر ساز دارد و هر مقدار لوله‌های ساز کوتاه‌تر و نازک‌تر باشد صدای حاصله زیرتر است.[1]

نوازنده فلوت چوبی

ساختار

تولید صدا در سازهای بادی چوبی از سه طریق انجام می‌گیرد، از همین رو به سه دسته تقسیم می‌گردند:

  • سازهای بی‌زبانه (قمیش).
  • سازهای زبانه‌دار ساده.
  • سازهای دو زبانه‌ای.[2]

سازهای بادی چوبی بی زبانه (بی قمیش) به سازهائی گفته می‌شود که تولید صدا در آن‌ها از طریق برخورد هوا با تیغه هوائی که در بدنه آن‌ها وجود دارد صورت می‌پذیرد. (معمولاً لوله یا مجرای توخالی هستند که در آن ستونی از هوا در اثر دمیدن نوازنده در دهنی مانند نی، یا تیغۀ هوائی مانند فلوت به ارتعاش در می‌آید).

سازهای بادی چوبی زبانه‌دار (با قمیش) به سازهائی گفته می‌شود که تولید صدادر آن‌ها از طریق دمیدن هوا و به حرکت درآمدن و ارتعاشات بخش کوچکی که از جنس نی یا پلاستیک است (قمیش - زبانه) انجام می‌شود. مانند کلارینت که اجرای نت‌های مختلف و تغییر ارتفاع صدا در آن با باز و بسته کردن کلیدها یا حفره و سوراخ‌های هوائی (برای بلند وکوتاه کردن طول لوله تشدید کننده) انجام می‌شود.

بعضی از سازهای بادی چوبی از دسته سازهای انتقالی محسوب می‌شوند.[3]

جستارهای وابسته

پانویس

منابع

  • مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Woodwind instrument». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۸ ژانویه ۲۰۱۹.
  • منصوری، پرویز (۱۳۵۵). سازشناسی. تهران: اداره کل آموزش هنری وزارت فرهنگ و هنر.

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ سازهای بادی چوبی موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.