رشیدخان

امیرحسین‌خان شجاع‌الدوله ملقب به رشیدخان حاکم قوچان در دوره ناصرالدین‌شاه قاجار بود.

قراردادهای حکومت قاجاریه

در زمان انعقاد قراردادهای آخال دو روستای فیروزه و باقر که به امپراطوری روسیه واگذار شد. رشیدخان حاکم قوچان بود.[1]

درگذشت امیرحسین‌خان شجاع‌الدوله

رشیدخان حاکم قوچان در روز یکشنبه ۳۰ مهر ۱۲۷۲ خورشیدی، برابر با درگذشت، و جنازه او طی تشریفات خاصی به مشهد منتقل و در بارگاه امام رضا در مقبره خانوادگی زعفرانلو در کنار برادر و نیاکانش دفن می‌شود. در روز جمعه ۲۶ آبان ۱۲۷۲ خورشیدی، برابر با نیز زلزله قوچان به وقوع می‌پیوندد، زلزله در شهر خرابی‌هایی بوجود می‌آورد و عده زیادی در زیر آوار کشته می‌شوند. فاصله فوت رشیدخان تا وقوع زلزله فقط ۲۷ روز بوده‌است. بدین ترتیب دو حادثه نزدیک به هم سوگواری و مرثیه‌هایی مرتبط را به وجود آورده‌است.

شعر وای وای رشیدخان

اهالی قوچان (بالاخص با همکاری اسمر همسر میر رشیدخان)، شعر «وای وای رشیدخان» را برای مرگ رشیدخان درست کردند و در مراسم سوگواری و تدفین ایشان اجرا کردند.

در واقع تمامی شعر و موسیقی اولیهٔ «وای وای رشیدخان» به زبان کردی کرمانجی و نشان‌دهنده حالات تألم و تأثر مردم محل از فوت امیرحسین خان و بعد هم حادثه زلزله ناگوار قوچان بوده‌است، اگرچه امروزه اجرای آن به مرور زمان در ردیف موسیقی شاد قرار گرفته‌است.[2]

بخشى از ترانه

امروز دو روزه للو فردا سه روزه لو رشيد نيومد للو دل ميسوزه لو...

پانویس

  1. دکتر افراسیاب شکفته دبیر کل انجمن فرهنگی مدنی کُردهای خراسان
  2. ماهنامه فرهنگی سویدا در استان خراسان رضوی شماره پیاپی ۸ و ۹

منابع

  • کتاب رشیدخان سردار کل قوچان روایتی تاریخی از دوران زندگی و حکومت امیر حسین خان شجاع الدوله حاکم قوچان تألیف حجی محمد تقدیسی
  • کتاب حرکت تاریخی کرد به خراسان
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.