درم ابریژن

پوست‌سابی یا دِرم ابرِیژن (به انگلیسی: Dermabrasion) نوعی لایه‌برداری لایه‌های سطحی پوست است که به‌منظور زیباسازی، جوان‌سازی و رفع جوشگاه (اسکارِ) سطحیِ پوست انجام می‌گیرد.

پوست‌سابی
تخصص (پزشکی)درماتولوژی
سرعنوان‌های موضوعی پزشکیD003869
مدلاین پلاس۰۰۲۹۸۷

باید توجه داشت که کسانی که تاتو دارند، نباید لیزر کنند و بعد از لیزر نیز تاتو انجام نشود؛ زیرا به دلیل نازک‌شدن بافت‌های پوست، امکان آسیب‌رسیدن به لایه‌های اصلی پوست تشدید می‌یابد. حداقل یک هفته تا ده روز بعد از لیزر تاتو انجام می‌شود؛ تا به بافت اصلی پوست آسیب وارد نشود.

روش کار

در این روش، پزشک می‌کوشد با سایش فیزیکی (یا با مواد شیمیایی)، لایه‌های سطحی و حتی بخشی از لایه‌های میانیِ اپیدرم را که اغلب ناهموار و حاوی سلول‌های فرسوده و مرده است، بردارد تا پوست جدیدی که جوان‌تر و مسطح‌تر است جایگزین آن‌ها شود. معمولاً از برس یا پودرهای ساینده مانند اکسید آلومینیوم استفاده می‌شود. قبل از لایه برداری گاه از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود و پس از آن به بیمار توصیه می‌شود تا چند روز از مواجهه با نور خورشید اجتناب نموده و از پمادهای ترمیم‌کننده استفاده کند. اگر لایه‌برداری خیلی عمقی باشد احتمال خونریزی جزئی وجود دارد.

میکرودِرم ابرِیژن

امروزه بیشتر از لایه‌برداری سطحی، که آن را میکرودرم ابرِیژن می‌نامند استفاده می‌کنند. هرچند که استفاده از امواج لیزر برای جوان‌سازی و از بین بردن جوشگاه (اسکار) رو به گسترش است. در دستگاه میکرودِرم ابرِیژن معمولاً از یک پودر ساینده مانند اکسید آلومینیوم، که با فشار هوای متراکم از طریق یک لولهٔ باریک و سری به پوست برخورد می‌کند، استفاده می‌کنند. همزمان، عمل ساکشن نیز انجام می‌گیرد.

ممنوعیت های استفاده از میکرودرم

لازم به ذکر است که میکرودرم به عنوان یکی از روش های جوانسازی پوست، تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) آمریکا را دارد. میکرودرم موارد منع محدودی دارد و اکثر افراد در تمام سنین میتوانند از آن استفاده کنند؛ اما در عین حال میکرودرم برای برخی از مشکلات پوستی مانند پسوریازیس ممکن است مشکلاتی ایجاد کند.

زگیل یا طبخال قبل از اقدام به میکرودرم باید درمان شود. همچنین پوستی که دچار آفتاب سوختگی یا زخم باز شده و یا پوست ملتهب باشد، نباید از میکرودرم استفاده کند.

لایه‌برداری شیمیایی

لایه‌برداری سطحی با استفاده از آلفا هیدروکسی اسیدهایی مانند اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک قابل انجام است. غلظت پایین این ترکیبات در پمادها و کرم‌های لایه‌بردار به‌کار می‌رود؛ ولی غلظت‌های بالاتر در مطب استفاده می‌شود که پس از مدت کوتاهی تماس با پوست، باید شسته شود.

پیوند به بیرون

جستارهای وابسته

منابع

    ویکی‌انگلیسی (بازبینی ۲۰ مرداد ۱۳۹۳): Dermabrasion

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.