دانشگاه گیلان

دانشگاه گیلان (نام رسمی سازمانی به زبان انگلیسی: University of Guilan) یکی از دانشگاه‌های دولتی ایران است که در سال ۱۳۵۳ تأسیس گردیده‌است و پردیس اصلی و برخی پردیس‌های آن در شهر رشت قرار دارد. این دانشگاه در زمرهٔ بزرگترین و یکی از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های جامع شمال کشور ایران است. بر اساس آخرین رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی که هر ساله توسط ISC، یعنی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام[2] صورت می‌گیرد، دانشگاه گیلان در رتبه‌بندی سال ۱۳۹۳ در رده هشتم دانشگاه‌های جامع کشور قرار گرفت.[3] همچنین بر اساس رتبه‌بندی تایمز برای آغاز سال ۲۰۱۹ میلادی، این دانشگاه پس از دانشگاه‌های تهران و تبریز در ردهٔ ششم دانشگاه‌های جامع کشور قرار دارد.[4] نسبت تعداد استاد به دانشجو در این دانشگاه در حدود ۱ به ۲۷ است که نسبتی بسیار خوب در قیاس با مقدار متوسط این نسبت در بین دانشگاه‌های ایران (حدود ۱ به ۳۳) محسوب می‌شود.

دانشگاه گیلان
نشان‌واره دانشگاه گیلان
نوعسراسری دولتی
بنیانگذاری شده۱۳۵۳[1]
وابستگیوزارت علوم، تحقیقات و فناوری
رئیساحمد رضی
اعضای هیئت علمیبیش از ششصد عضو
کارمندان مدیریتی
  • فرهاد شیرینی(معاون آموزشی)
  • حسین افراخته(معاون دانشجویی)
  • فاطمه کریمی(معاون فرهنگی و اجتماعی)
  • سیدضیاءالدین میرحسینی(معاون پژوهشی)
دانشجویانحدود هجده هزار نفر
موقعیترشت، ایران
وبگاه

تاریخچه

تأسیس دانشگاه گیلان در سال ۱۳۵۳ به تصویب شورای گسترش آموزش عالی رسید[5] و در سالهای ۵۵–۱۳۵۴ در چارچوب قرارداد بین دولت‌های ایران و آلمان غربی سابق، دانشگاه گیلان، تأسیس و از سال ۱۳۵۶ فعالیت‌های آموزشی خود را با پذیرش ۱۵۵ دانشجو در ۹ رشته تحصیلی آغاز کرد. در سال ۱۳۵۶ مدرسه عالی مدیریت و مدرسه عالی بازرگانی رشت (تأسیس ۱۳۴۶) که تنها مراکز آموزش عالی در استان گیلان بودند با دانشگاه گیلان ادغام و فعالیت‌های آموزشی آن تا پایان سال تحصیلی ۱۳۵۸ با تعداد ۶۰۵ نفر دانشجو در ۱۴ رشته تحصیلی ادامه یافت.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دانشگاه گیلان به‌طور مستقل و بدون وابستگی به آلمان، فعالیت‌های آموزشی خود را در هشت رشته تحصیلی و با حدود ۵۰۰ دانشجو از سرگرفت و با رشد و گسترش آموزش عالی در کشور، دانشکده‌های علوم پایه، فنی، علوم کشاورزی، علوم انسانی و پزشکی ساخته شد و پس از آن نیز دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده منابع طبیعی و معماری و هنر تأسیس شدند.

هم‌اکنون

محوطه سازمان مرکزی دانشگاه گیلان

این دانشگاه در حال حاضر با ۱۰ دانشکده و یک واحد پردیس و دو پژوهشکده (حوزه آبی دریای خزر و گیلان‌شناسی) با بیش از ۵۸۰ عضو هیئت علمی، قریب به ۲۴۰۰۰ هزار دانشجو و به عنوان یکی از بزرگترین مراکز آموزش عالی در منطقه شمال کشور مشغول به فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی است و سالانه حدود ۶۰۰۰ هزار نفر دانشجو را در ۳۱۰ رشته - گرایش در مقاطع تحصیلی کارشناسی (۱۱۲ رشته- گرایش)، کارشناسی ارشد (۱۴۸ رشته-گرایش) و دکترا (بیش از ۵۰ رشته- گرایش) برای دوره‌های روزانه، شبانه، پردیس و مجازی پذیرش می‌کند. دانشگاه گیلان از اواخر دهه ۱۳۶۰ پذیرنده دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی بوده‌است. این دانشگاه دارای پردیسی زیبا و سرسبز در خطهٔ شمالی کشور است که عموماً کمکی شایان به ایجاد فضایی مناسب برای دانشجویان می‌کند. اغلب استادان این دانشگاه از دانشگاه‌های معتبر داخلی و خارجی فارغ‌التحصیل شده‌اند که برخی فارغ‌التحصیلان ممتاز دانشگاه گیلان نیز در بین این استادان به چشم می‌خورند.

افتخارات و سوابق

دانشگاه گیلان دارای سوابق آموزشی و پژوهشی برجسته‌ای است و به لحاظ تولیدات علمی با کیفیت در زمره دانشگاه‌های مطرح کشور به شمار می‌آید. ثبت تعداد قابل توجهی از مدارک علمی (مانند همکاری‌های بین‌المللی، مقالات علمی، طرح‌های پژوهشی و پژوهش‌های تقاضامحور، پایان‌نامه‌های برتر دانشجویی، اختراعات و اکتشافات و کتب علمی یا هنری چاپ شده) بیان‌گر این مسئله است. رکورد این اطلاعات در سامانهٔ معاونت پژوهشی دانشگاه گیلان و کارنامهٔ پژوهشی سالیانه این دانشگاه موجود است .

این دانشگاه از استادان برجسته و همچنین پژوهشگرانی برخوردار است که از وجههٔ ملی و بین‌المللی برجسته‌ای برخوردار هستند. قرارگیری نام برخی از اعضای هیئت علمی این دانشگاه در بین دانشمندان برجستهٔ ایران و یک درصد برتر تولیدکنندگان علم در جهان مبین این مسئله است.

از اعضای هیئت علمی برجستهٔ افتخاری این دانشگاه می‌توان به نام مجید سمیعی، پیتر ولهارد و حسن ابراهیم‌زاده معبود اشاره کرد که از چهره‌های شاخص بین‌المللی هستند.

دانشگاه گیلان بیش از ۲۰ مجلهٔ معتبر در زمینه‌های مختلف علمی و هنری دارد که تعدادی از آن‌ها به زبان انگلیسی است . همچنین همه ساله تعداد زیادی کتب علمی در این دانشگاه به چاپ می‌رسد .

علاوه بر این، برخورداری از تعداد زیادی از دانشجویان ممتاز در آزمون‌های سراسری و المپیادهای دانشجویی از جمله افتخارات دانشگاه گیلان است. شایان ذکر است که اگرچه تعداد قابل توجهی از فارغ‌التحصیلان این دانشگاه از دیرباز در دانشگاه‌های تراز اول جهان و سایر دانشگاه‌های بزرگ ایران ادامهٔ تحصیل می‌داده‌اند، اما عموماً بسیاری از ایشان ترجیح می‌دهند تا مقاطع بالاتر را در همین دانشگاه ادامه دهند.

رؤسای دانشگاه

محوطهٔ زیبای پردیس اصلی دانشگاه گیلان
صبح مه‌آلود پاییزی در پردیس اصلی دانشگاه گیلان
بخشی از پردیس اصلی دانشگاه گیلان

ریاست این دانشگاه هم‌اکنون بر عهده احمد رضی است که در آذر ۱۳۹۲ به این سمت منصوب شده‌است. احمد رضی دارای دکتری تخصصی در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه علامه طباطبایی تهران و در حال حاضر در مرتبه استادی است.

افراد زیر ریاست این دانشگاه را در طول سالیان گذشته بر عهده داشته‌اند:[6]

نام گرایش تحصیلی دانشگاه آغازپایان
حسین سپاسگزاریان کشاورزی (دفع آفات و کنه‌شناسی) Hohenheim ۲۸ مرداد ۱۳۵۵۲۷ شهریور ۱۳۵۵
کورش اقبال ۲۷ شهریور ۱۳۵۵۱۳۵۷
محمد دانشور ۹ اردیبهشت ۱۳۵۷۳ تیر ۱۳۵۸
پرویز البرز ۴ تیر ۱۳۵۸۳۰ خرداد ۱۳۵۹
اسدالله اسرایی (قائم مقام) ریاضی دانشگاه سالفورد ۳۱ خرداد ۱۳۵۹۲۲ مهر ۱۳۵۹
فتح‌الله مضطرزاده مهندسی مواد دانشگاه فنی کلاوستال ۲۳ مهر ۱۳۵۹۱۵ اسفند ۱۳۵۹
محمدرضا غلامی ۱۶ اسفند ۱۳۵۹۱۶ شهریور ۱۳۶۲
نصرالله ضرغام ۱۷ شهریور ۱۳۶۲۱۶ آذر ۱۳۶۷
اصغر ورسه‌ای ریاضی (سیستم‌های دینامیکی) دانشگاه منچستر ۱۷ آذر ۱۳۶۷۳۰ آبان ۱۳۷۴
عباس صاحبقدم لطفی بیوشیمی بالینی ۱ آذر ۱۳۷۴۱۵ آذر ۱۳۷۶
داود احمدی دستجردی ریاضی (نظریه احتمال) دانشگاه لیورپول ۱۶ آذر ۱۳۷۶۷ بهمن ۱۳۸۴
عبدالله حاتم زاده بیوشیمی گیاهی گلاسکو ۸ بهمن ۱۳۸۴۱۹ آذر ۱۳۹۲
احمد رضی ادبیات و زبان فارسی علامه طباطبایی ۲۰ آذر ۱۳۹۲تا کنون

دانشکده‌ها

دانشکده علوم پایه دانشگاه گیلان

دانشگاه گیلان دارای ۱۰ دانشکده و یک واحد پردیس بین‌الملل است:

مراکز پژوهشی

دانشگاه گیلان هم‌اکنون دارای دو پژوهشکده به نام‌های پژوهشکده حوضه آبی دریای خزر و پژوهشکده گیلان‌شناسی بوده و گروه‌های پژوهشی آمایش سرزمین و کرم ابریشم به همراه مرکز قطب علمی ورزش و تندرستی و قطب علمی بهینه‌سازی ریاضی سایر مراکز پژوهشی مستقر در دانشگاه گیلان را تشکیل می‌دهند.

آدرس پردیس اصلی دانشگاه گیلان و سایر پردیس‌های آن

آدرس دانشگاه گیلان در کیلومتر ۵ جاده رشت - تهران است. اغلب دانشکده‌های این دانشگاه و ساختمان مرکزی (مدیریت) در این پردیس قرار دارند. پردیس‌های دیگر دانشگاه گیلان در نزدیکی همین پردیس (پردیس دانشکدهٔ تربیت بدنی)، در شهرهای رشت، صومعه‌سرا و واجارگاه قرار دارند.


* دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی در سال۱۳۵۳ بر اساس تفاهم­نامه همکاری ایران و آلمان زیر نظر دانشکده علوم انسانی دانشگاه گیلان راه اندازی شد، سپس در سال۱۳۵۷ به عنوان رشته­ای مستقل، با ۴۴ دانشجو فعالیت خود را آغاز کرد. افزایش قابلیت­های فکری و نیروی انسانی این گروه، ویژگی­های جغرافیایی و فرهنگی خاص و پیشینه غنی ورزش در استان گیلان موجب شد تا در سال ۱۳۷۱ موافقت اصولی برای تبدیل گروه به دانشکده از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اخذ شده و دو سال پس از آن، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی تأسیس شود. در حال حاضر چهار گروه آموزشی شامل فیزیولوژی ورزشی، مدیریت ورزشی، آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی و تربیت بدنی و علوم ورزشی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در حال فعالیت هستند. از اساتید مطرح دانشکده در کشور در درجه استادی می‌توان به دکتر حمید محبی،دکتر ارسلان دمیرچی، دکتر فرهاد رحماني نيا، دکتر مهرعلی همتی نژاد، دکتر حسن دانشمندی، دکتر رحیم رمضانی نژاد، دکتر علی اصغر نورسته، دکتر بهمن میرزایی و دکتر حمید اراضی اشاره کرد.

دانشکده مکانیک

در سال ۱۳۹۶ گروه مهندسی مکانیک دانشکده فنی طی تلاش‌های اساتید، مدیر گروه وقت آقای علی جمالی اسکلکی و تصمیم هیئت ‌امنای دانشگاه گیلان از دانشکده فنی جدا شده و به یک دانشکده مجزا به نام دانشکده مهندسی مکانیک انتقال یافت. ساختمان اصلی دانشکده مکانیک در پشت دانشکده فنی قرار دارد که هنوز در دست ساخت است و کلاس‌های دانشجویان، دفتر ریاست و اساتید دانشکده و آموزش دانشکده مکانیک در ساختمان آزمایشگاه مرکزی دانشگاه گیلان به صورت موقت قرار دارد. ریاست دانشکده مکانیک را از ابتدای سال ۱۳۹۶ تا کنون نادر نریمان‌زاده بر عهده دارد. دانشکده مکانیک در تمامی گرایش‌های مهندسی مکانیک (تبدیل انرژی، طراحی کاربردی و دینامیک و کنترل) دانشجو می‌پذیرد. این دانشکده دارای ۳۳ هیئت علمی شامل شش استاد (نیما امانی‌فرد در گروه حرارت و سیالات، نادر نریمان‌زاده، احمد باقری و فرید نجفی در گروه دینامیک، کنترل و ارتعاشات و ابوالفضل درویزه و رضا انصاری خلخالی در گروه طراحی جامدات)، ۱۳ دانشیار، ۱۱ استادیار و سه مربی است.

منابع

  1. «تاریخچه دانشگاه». وبگاه دانشگاه گیلان. بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ اکتبر ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۱۴ مهر ۱۳۸۸.
  2. پایگاه استنادی علوم جهان اسلام
  3. «پایگاه خبری دانشگاه گیلان». بایگانی‌شده از اصلی در ۸ سپتامبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۳.
  4. «دانشگاه گیلان در جمع برترین دانشگاه‌های جهان». بایگانی‌شده از اصلی در ۷ فوریه ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۸ اکتبر ۲۰۱۹.
  5. «وبسایت رسمی دانشگاه گیلان». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۷ ژوئیه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۵ اکتبر ۲۰۰۹.
  6. «لیست رؤسای دانشگاه از ابتدا تا کنون» (PDF). بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۷ ژانویه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۶ فوریه ۲۰۱۸.
  7. «نسخه آرشیو شده». وبگاه دانشگاه گیلان. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ سپتامبر ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۱۵ سپتامبر ۲۰۱۵.

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.