خلیج ابوقیر

خلیج اَبوقیر خلیج گسترده‌ای است در کناره دریای مدیترانه در مصر. این خلیج میان روستای ابوقیر و ریزشگاه نیل به دریا در کنار شهر بندری رشید واقع شده‌است. خلیج ابوقیر دارای منابع گاز طبیعی است که در دهه ۱۹۷۰ کشف شد.

خلیج ابوقیر
عربی: خلیج أبو قیر
عکس ماهواره ای از خلیج ابوقیر
خلیج ابوقیر
Abu Qir Bay in Egypt
موقعیتاستان بحیره
گونهخلیج
ریشه‌شناسیابوقیر عربی شدهٔ «پدر سیروس»، «پدر کوروش» است، شهید کلیسای قبطی
بخشی ازدریای مدیترانه
درون‌شارش‌های کلانرزتا دهانه نیل، دریاچۀ ایدکو
مساحتِ رو۵۰۰–۶۰۰ کیلومتر مربع (۱۹۰–۲۳۰ مایل مربع)
میانگین ژرفا۱۰–۱۲ متر (۳۳–۳۹ فوت)
بیشترین ژرفا۱۸ متر (۵۹ فوت)
حجم آب۵–۶ کیلومتر مکعب (۱٫۲–۱٫۴ مایل مکعب)
ارتفاع سطحSea level
پی‌نوشتEutrophication: علل، پیامدها و کنترل.[1]

پیشینه

نام این خلیج و روستای ابوقیر از نام یکی از قدیسان مسیحی به نام کوروش گرفته شده که در عربی تلفظ آن به صورت قیر یا اباقیر درآمده‌است.

به گفته قَلقَشَندی صید ماهی از دریاچه ابوقیر منبع درآمد قابل توجهی بوده‌است. وی همچنین از گونه‌های پرندگان عجیب و نمکزارهای فراوان آنجا که فراورده آن به اروپا صادر می‌شده‌است، خبر می‌دهد، اما زمین‌های این دریاچه از ۱۸۸۷ م خشکانده شد و به زمین‌های کشاورزی مبدل گردید.

نزدیک بودن ابوقیر به اسکندریه باعث شده‌است که در آن جنگ‌های متعددی روی دهد، ازجمله جنگ میان مسیحیان و مسلمانان را که در ۲۷ شعبان ۷۶۴ق/۱۱ ژوئن ۱۳۶۳م رخ داد می‌توان نام برد.

ازجمله در یکم اوت ۱۷۹۸ دریاسالار بریتانیایی، هوریشیو نلسون، در خلیج ابوقیر درگیر نبردی دریایی معروف به نبرد نیل شد که به آن نبرد خلیج ابوقیر هم گفته می‌شود. در پی این نبرد، ناوگان فرانسوی تار و مار شد و بر اهمیت و اعتبار انگلستان در منطقه مدیترانه افزوده گردید.

از رویدادهای دیگری که سبب شهرت این خلیج گردید، حمله ناپلئون در ۲۵ ژوئیه ۱۷۹۹م (۲۱ صفر ۱۲۱۴ ق) به نیروهای عثمانی و شکست آنهاست.

منابع

  1. Ansari, Abid A.; Singh, Gill Sarvajeet; Lanza, Guy R.; Rast, Walter (2010). Eutrophication: causes, consequences and control. Volume 1. Springer Science & Business Media. p. 174. ISBN 9789048196258.
  • مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Abu Qir Bay». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵.
  • دانشنامه بزرگ اسلامی. ناشر: مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی جلد: ۶ صفحه: ۲۵۰۶. مدخل ابوقیر.

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ خلیج ابوقیر موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.