جورآباد

محله جورآباد به دو قسمت بالا و پایین تقسیم می‌شود. محله جور آباد بالا از شمال به بافت‌های جدید شهر، از جنوب به محله قلعه چوارلان و خیابان ۱۷ شهریور و از شرق به خیابان شهدا و محله جورآباد پایین محدود است. این محله از لحاظ قدمت همپایه محلات قطارچیان و قلعه چوارلان بوده و در گذشته نه چندان دور به دلیل آن كه ضلع شمالی محله در حاشیه شهر قرار داشته، توسط مهاجرین روستایی، شكل گرفته و به همین دلیل آثار معماری با ارزشی در محدوده آن ایجاد نشده است. مهمترین عناصر محله جورآباد بالا، عبارتند از مسجد حضرت فاطمه(ع)، مسجد امین، گرمابه جور آباد، گورستان و تكیه و خانقاه. ارتباط این محله از طریق گذر اصلی انجام می‌گیرد به نحوی كه عبور و مرور مردم از طریق این گذر به خیابان شهدا و از آنجا با سایر محلات و مراكز اصلی شهر صورت می‌گیرد. این محله به  دلیل واقع شدن بر روی شیب تند، دارای بافت فشرده و متراكم است و از نظر كیفیت ابنیه در سطح پایین قرار دارد. مركز محله به صورت خطی در كنار گذر اصلی شكل گرفته است كه نیازهای ساكنین محله را زیر پوشش خدمات خود درآورده است. مهم‌ترین عناصر محله كه به مركز محله هویت بخشیده‌اند، عبارتند از مسجد، گرمابه، شیرینی پزی، خیاطی، سبزی و میوه فروشی، نانوایی، كفاشی، لحاف دوزی، بقالی و قصابی كه در ارتباط فضایی با همدیگر در گذر اصلی استقرار یافته‌اند.

جور آباد پایین

این محله از شمال به بخشی از محله چهار باغ و قسمت‌های نوساز شهر، از جنوب به محله سرتپوله، از شرق به خیابان طالقانی و محله چهار باغ و از غرب به محله جورآباد بالا و خیابان شهدا محدود شده است. عناصر عمده و شاخصی كه دارای ارزش و هویت تاریخی هستند، در محله جور آباد پایین عبارتند از مسجد و مكتب خانه ملا اسماعیل پیوندی، حمام حاج عبدالحسین و بازارچه و گذر محله.

محورهای اصلی محله جورآباد پایین توسط خیابان‌های شهدا و طالقانی و صلاح الدین ایوبی احاطه شده‌اند كه به عنوان خیابان‌های درجه یك كلیه ترافیك محله را جذب کرده و ارتباط با سایر محلات و بازار را برقرار می‌سازند. مركز محله جورآباد پایین در محل تلاقی گذرها و محورهای اصلی در محلی شكل گرفته كه تبلور كالبدی آن به صورت یك میدانچه است. این مركز با داشتن تمام عناصر مورد نیاز یك مركز، شعاع عملكرد آن سراسر محله را تحت پوشش خود قرار داده است و در حال حاضر نیز به عنوان یك مركز فعال،  نقش و عملكرد ارتباطات فرهنگی و اجتماعی خود را داراست.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.