جنگ دوم تریاک

جنگ دوم تریاک، جنگ چین دوم، جنگ پیکان، یا اردوکشی آنگلو-فرانسوی‌ها به چین،[1] جنگی بود که امپراتوری بریتانیا و امپراتوری دوم فرانسه علیه دودمان چینگ در چین به راه انداختند، و از ۱۸۵۶ تا ۱۸۶۰ ادامه داشت. این جنگ با دلایل مشابه جنگ تریاک نخست رخ داد و یکی از نتایج آن در پی شکست چین، قانونی کردن تجارت تریاک بود.

جنگ دوم تریاک

پل پالیکائو، غروب روز نبرد پالیکائو، اثر امیلی بایارد
زمان ۱۸۵۶–۱۸۶۰
مکان چین
نتیجه پیروزی آنگلو-فرانسوی‌ها، امضای پیمان تین تسین
تغییرات سرزمینی واگذاری جنوب کولون به بریتانیا
جنگندگان
بریتانیا

امپراتوری فرانسه
 ایالات متحده آمریکا

دودمان چینگ
فرماندهان
مایکل سیمور
جیمز بروس
لوییس گروز
آگوست پروتت
امپراتور شیان‌فنگ
شاهزاده کنگ
یه مینگچن
سنگ رینچن
نیروها
۱۶٬۷۰۰ – ۵۰٬۰۰۰ نفر سرباز
۱۷۳ کشتی
۲۰۰٬۰۰۰ نفر نیروهای هشت بیرق‌دار منچو، مغول و هان و یگان‌های ارتش گرین استاندارد هان

شروع جنگ

اهداف مشترک قدرتهای غربی، گسترش بازارهای خارج از کشور و ایجاد بندرهای صادراتی جدید بود. پیمان هوامپوآ (Whampoa) بین فرانسه و چین و پیمان وانگشیای آمریکا هر دو حاوی بندهایی بودند که پس از ۱۲ سال از اجرای آن، مذاکره مجدد در مورد معاهدات را مجاز می‌دانستند. انگلیس در تلاش برای گسترش امتیازات خود در چین، خواستار مذاکره مجدد در مورد معاهده نانجینگ (امضا شده در سال ۱۸۴۲) شد. خواسته‌های انگلیس شامل گشودن تمام چین به روی شرکت‌های بازرگانی انگلیسی، قانونی کردن تجارت تریاک، معافیت واردات خارجی از عوارض حمل و نقل داخلی، سرکوب دزدی دریایی، اجازه اقامت یک سفیر انگلیس در پکن و اولویت نسخه انگلیسی همه معاهدات بر زبان چینی بود.

در اکتبر ۱۸۵۶، تفنگداران چینی در شهر کانتون یک کشتی باری به نام Arrow را به اتهام دزدی دریایی توقیف کردند و چهارده نفر از جمله دوازده خدمه چینی آن را دستگیر کردند. کشتی پیکان قبل از استفاده توسط دزدان دریایی پرچم انگلیس داشت و این موجب اعتراض دولت انگلیس و شروع جنگ دوم تریاک شد.

جستارهای وابسته

منابع

  1. Michel Vié, Histoire du Japon des origines a Meiji, PUF, p.99. ISBN 2-13-052893-7
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.