توتیای دریایی

توتیای دریایی یا خارپُشت دریایی یکی از جانور آبزی کوچک خاردار است که در تمامی اقیانوس‌های جهان یافت می‌شود.

توتیای دریایی
آرایه‌شناسی
فرمانرو: جانوران
شاخه: خارپوستان
زیرشاخه: خارزیان
رده: خارداران
لِسکه، ۱۷۷۸

توتیای دریایی از زیرشاخه خارزیان (Echinozoa)، رده خارداران (Echinoidea) است.

پوستهٔ آن گِرد و پوشیده از تیغ است و اندازه آن در سن بلوغ میان ۳ تا ۱۰ سانتیمتر می‌باشد.

توتیاها جانورانی همه‌چیزخوار هستند که بستر دریاها را تمیز می‌کنند. این جانوران در نگاه اول بی‌جان به چشم می‌آیند. دهان این جانوران دارای دندان و اندام جونده بسیار پیچیده‌ای است.[1]

رنگ آن‌ها معمولاً سیاه، سبز، زیتونی، قهوه‌ای، بنفش . قرمز و صورتی است.

توتیاهای دریایی همانند دیگر خارپوستان قرینگی پنج‌گانه دارند (که پنج‌پاری نامیده می‌شود). حرکت آن‌ها به‌وسیلهٔ صدها پای لوله‌ای کوچک، شفاف و چسبناک انجام می‌گیرد و در برخی ازکشور ها از مغز داخل بدن او به عنوان غذا استفاده می شود.

توصیه

در هنگام شنا در سواحل دریاهایی مثل خلیج فارس باید مواظب گذاشتن پا روی توتیا و فرورفتن تیغ‌های آن در پا بود اگرچه فقط بعضی از آنها خطرناک و سمی هستند ولی آزاردهنده است. باید از تماس با این جانور و بخصوص با استخوان‌های سیاه و تیز آن اجتناب نمود، زیرا این موجود می‌تواند این استخوان‌ها را وارد گوشت کرده و تحریکات طولانی مدت ایجاد کند و اگر از بدن خارج نشود عفونت می‌کند. نوع گل تیغ دار نیز سمی است که می‌تواند منجر به فلج و حتی مرگ شود.

خوراک

توتیاهای دریایی بیشتر جلبک می‌خورند ولی از بی‌مهرگانی مانند صدف سیاه،[2] اسفنج دریایی و ستاره شکننده نیز تغذیه می‌کند. توتیای دریایی غذای مورد علاقه شنگ دریایی و مارماهی گرگی است.

نگارخانه

منابع

اطلاعات مرتبط در ویکی‌گونه: Echinoidea
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ توتیای دریایی موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.