تراستوزومب

تراستوزومَـب[1][2][3][پ 1] با نام‌های تجاری هرسپتین[پ 2] و آریوتراست [پ 3] یکی از داروهای مورد استفاده در درمان سرطان پستان و سرطان معده است.

تراستوزومب ?
پادتن‌های تک‌تیره
Type Whole antibody
Source Humanized (از موش)
نشان HER2/neu
داده‌های بالینی
نام تجاری Herclon, Aryotrust, Herceptin
AHFS/دانشنامه دراگز monograph
رده بارداری D(US) X
تجویز Intravenous
داده‌های فارماکوکینتیکی
متابولیسم Unknown, possibly reticuloendothelial system.
نیمه‌عمر 2-12 days
شناسه
شماره سی‌ای‌اس 180288-69-1 Y
کد ATC L01XC03
بانک‌دارو DB00072
UNII P188ANX8CK Y
KEGG D03257 Y
ChEMBL CHEMBL1201585 N
داده‌های شیمی
فرمول C6470H10012N1726O2013S۴۲ 
وزن مولکولی 145531.5 g/mol
 N(what is this?)  (verify)

عملکرد و موارد استفاده

تراستوزومب یک ضد التهاب قوی سرطان معده و یک آنتی‌بادی منوکلونال است که پروتئین افزایش‌دهندهٔ رشد را با نام HER2/neu بلوک می‌سازد. این پروتئین معمولاً در اندازهٔ کوچک در بافت سینه و معده بیشتر در سلولهای سرطانی وجود دارد و با تحریک آن عامل رشد اپیدرمال تولید می‌شود که موجب رشد سلولهای سرطانی می‌شود. در حدود ۲۰٪ از بیماران ، مقدار پروتئین HER2/neu به میزان بیشتر افزایش می‌یابد. بیمارانی که میزان بالاتری از این پروتئین را دارند HER2/neu مثبت خوانده می‌شوند و احتمالاً آنها سرطان مهاجم‌تری را دارند. تراستوزومب قادر به بلوک کردن این اثر تحریکی رشد پروتئین HER2/neu می‌باشد. تراستوزومب همچنین قادر است که سیستم ایمنی را برای تنظیم حمله به سوی سلولهای سرطانی با رشد غیرمعمولی تحریک کند و یکی از درمانهای مؤثر برای بعضی از بیماران با HER2/neu مثبت که سرطان آنها عود کرده‌است یا آنهایی که بدنشان به شیمی درمانی مقاوم شده‌است می‌باشد.

بدین ترتیب این دارو در همه موارد ابتلاء به سرطان استفاده نمی‌شود و غالباً تنها در حالتی تجویز می‌شود که فاصله کمتر از دو ماه تا عمل برداشت تومور مانده باشد و نتایج حاصل از بررسی‌های دقیق سونوگرافی، بیانگر التهاب در بافت مورد نظر باشند.

عوارض جانبی

شایع‌ترین عوارض جانبی تراستوزومب در فردی که آن را دریافت می‌کند سردرد، گیجی، تهوع، اسهال، استفراغ و سختی در تنفس هم خواهند داشت.[4] این عوارض جانبی در همه ی بیماران برابر نبوده و معمولاً پس از چندین مرتبه ی تزریق ملایم‌تر می‌شوند.

تراستوزومب ممکن است موجب آسیب قلبی هم بشود. این امر گاه به ضعف قلبی منتهی می‌شود. تراستوزومب ممکن است بر ریه‌ها نیز تأثیر بگذارد و گاهی به دشواری تنفس منجر شود.

پانویس

  1. Trastuzumab
  2. Herceptin
  3. Aryotrust

منابع

  1. «تراستوزومب». دارونما. دریافت‌شده در ۲۲ آبان ۱۳۹۶.
  2. «جزئیات داروی ایرانی سرطان سینه/ کاهش هزینه درمان و غلبه بر تحریمها». خبرگزاری مهر. ۲۶ شهریور ۱۳۹۱. دریافت‌شده در ۲۲ آبان ۱۳۹۶.
  3. «داروی ایرانی «درمان سرطان پستان» تا پایان سال به بازار می‌آید». خبرگزاری ایسنا. ۳ مهر ۱۳۹۱. دریافت‌شده در ۲۲ آبان ۱۳۹۶.
  4. www.accessdata.fda.gov (PDF) https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2017/761074s000lbl.pdf. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۱-۰۵. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.