بشمه

بَشمه (به انگلیسی: Frost) رسوب جامد بخار آب از هوای اشباع شده‌است. بشمه زمانی شکل می‌گیرد که دمای سطوح جامد، سردتر از نقطهٔ تشکیل شبنم و همچنین در زیر نقطه انجماد آب باشد و در نتیجه، بخار آب موجود در هوا مستقیما در اثر فرایند چگالش به یخ تبدیل می‌شود. امکان ایجاد بشمه توسط فررفت (حرکت تودهٔ هوا به صورت افقی در نتیجهٔ تغییر دما) نیز وجود دارد اما این دلیل اصلی تشکیل بشمه نیست. اندازه بلور بشمه بستگی مستقیم به زمان و بخار موجود در هوای مجاور دارد. بشمه از نظر ظاهری به صورت بلور و معمولاً شفاف است و شکلی شبیه به سوزن یا پر دارد. بشمه زمانی که باعث از بین رفتن گیاهان یا میوه‌های آویخته از درختان می‌شود، اثرات زیان‌بار اقتصادی به همراه دارد.

پژه یا شبنم منجمد در یک روز سرد زمستانی

تشکیل

اگر دمای سطح جامد، به کمتر از نقطهٔ شبنم برسد و خود سطح جامد نیز سردتر از نقطهٔ انجماد آب باشد، بر روی سطح جامد «بشمه» تشکیل می‌شود. بشمه به صورت سنبله‌های یخ است که از سطح جامد به خارج رشد می‌کنند. اندازه کریستال بستگی دارد به زمان، دما و مقدار بخار آبی که در دسترس است. بسته به جهت باد ممکن است بشمه به صورت پیکان تشکیل شود.

نگارخانه

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.