انرژی دانا

شرکت انرژی دانا یک شرکت نفت و گاز خصوصی است که دفتر مرکزی آن در تهران قرار دارد. این شرکت در حوزه اکتشاف و تولید (E&P)[1] و خدمات میدان‌های نفتی در منطقه خاورمیانه فعال است. انرژی دانا در سال ۱۳۷۹،[2] ابتدا به عنوان یک شرکت ارائه‌دهنده خدمات میدان‌های نفتی تشکیل شد و از سال ۱۳۸۷ فعالیت در زمینه توسعه میدان را آغاز کرد.

انرژی دانا
نوعنفت و گاز
بنا نهاده۲۰۰۰
دفتر مرکزی تهران، ایران
محدودهٔ فعالیتایران
افراد کلیدیمحمد ایروانی (مدیرعامل)
محصولاتخدمات حفاری
اکتشاف نفت و گاز
وبگاه

تاریخچه

انرژی دانا در سال ۱۳۷۹ در تهران به عنوان یک شرکت خصوصی با هدف ارائه خدمات به پروژه‌های بالا دستی نفت و گاز شروع به کار کرد. این شرکت در سال ۱۳۸۱ اولین پروژه حفاری جهت‌دار و ارائه خدمات برای بخش بالادستی نفت را آغاز کرد. در سال ۱۳۸۲، خدمات لرزه‌نگاری در مناطق نفتی جنوب غربی ایران آغاز شد. خدمات حفاری خشکی و اجاره دکل حفاری در سال ۱۳۸۵ آغاز شد. اجرای پروژه‌های حفاری دریا در سال ۱۳۷۸، با قرارداد حفاری ۲۲ چاه در فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی و در سال ۱۳۸۹ با قرارداد دیگر حفاری ۲۲ چاه در فازهای ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی آغاز شد. یک سال بعد، اولین حضور بین‌المللی انرژی دانا با انجام دو پروژه لرزه‌نگاری در پاکستان صورت گرفت. در سال ۱۳۹۳، تجارت فرآورده‌های نفتی آغاز و در سال ۱۳۹۴، مدل جدید حکمرانی شرکتی جدید راه‌اندازی شد. در سال ۱۳۹۵، صلاحیت انرژی دانا به عنوان یک شرکت E&P در ایران مورد تأیید قرار گرفت. در سال ۱۳۹۶ اولین قرارداد ازدیاد برداشت در قالب قرارداد IPC برای میدان‌های آبان و پایدار غرب امضا شد.[1]

بازنگری در ساختار و نام تجاری

در آبان‌ماه سال ۱۳۹۴، انرژی دانا با بازنگری در ساختار، از قالب هلدینگ خارج شد و با ساختار متمرکز، تمام بخش‌ها و شرکت‌های زیرمجموعه خود را تحت یک برند واحد متمرکز کرد. این تجدید ساختار، با هدف ایجاد چابکی، هم‌افزایی و افزایش بهره‌وری صورت گرفت.[3]

صلاحیت E&P

انرژی دانا اولین شرکت خصوصی بود که در تیر ماه ۱۳۹۵ مجوز فعالیت اکتشاف و تولید را از شرکت ملی نفت ایران دریافت کرد.

فعالیت‌ها

اکتشاف و تولید (E&P)

تجربه شرکت، به واسطه گردش کار یکپارچه و نوآورانه، کل زنجیره ارزش بالادستی نفت را از اکتشاف تا تولید پوشش می‌دهد. در سال ۱۳۸۷، انرژی دانا اقدام به خریداری شرکت پتروایران براساس قانون خصوصی‌سازی کرد. قانون مذکور به دولت اجازه فروش دارایی‌های خود را می‌دهد. خرید، با این حال، نهایی نشد. این ابتکار در جهت استراتژی انرژی دانا برای تبدیل شدن به یک شرکت E&P صورت گرفت.

انرژی دانا چندین تفاهم‌نامه (MoU) با شرکت‌های نفتی بین‌المللی برای مطالعات توسعه میدان‌های نفتی ایران امضا کرده‌است. این تفاهم‌نامه‌ها با شرکت‌هایی همچون OMV اتریش برای توسعه میدان بند کرخه[4][5] و DNOنروژ برای توسعه میدان چنگوله بود[6]. انرژی دانا تفاهم‌نامه دیگری را برای مطالعات توسعه میدان‌های سپهر و جفیر نیز امضا کرد.

انرژی دانا در اسفند ماه سال ۱۳۹۶ قرارداد توسعه میدان‌های نفتی آبان و پایدار غرب با هدف اجرای طرح بهبود بازیافت و افزایش تولید و بهره‌برداری را با همکاری شرکت Zarubezhneft برای یک دوره ۱۰ ساله امضا کرد. هدف از این قرارداد، دستیابی به تولید روزانه حداکثر ۴۸ هزار بشکه نفت و تولید تجمعی اضافی حدود ۶۷ میلیون بشکه ظرف ۱۰ سال آینده است. برآورد هزینه‌های سرمایه‌ای این طرح، معادل ۶۷۴ میلیون دلار آمریکا (شامل هزینه‌های مستقیم سرمایه‌ای و هزینه تعمیر و جایگزینی پمپ‌های درون چاهی) است و هزینه‌های غیرمستقیم آن نیز معادل ۶۸ میلیون دلار پیش‌بینی شده‌است.

خدمات میدان‌های نفتی (OFS)

بخش خدمات میدان‌های نفتی انرژی دانا شامل خدمات لرزه‌نگاری، پردازش داده‌ها و تصویربرداری تحت‌الارضی، عملیات حفاری و تأمین تجهیزات مربوطه، همراه با طیف گسترده‌ای از خدمات حفاری مانند سیمان‌کاری، اسیدکاری، تأمین مته‌های حفاری و تجهیزات درون‌چاهی است. انرژی دانا پروژه‌های دریا و خشکی را عمدتاً در مناطق جنوبی و غربی ایران انجام داده و فعالیت‌های حفاری دریایی پارس جنوبی را در خلیج‌فارس به پایان رسانده‌است.

میدان گازی پارس جنوبی

انرژی دانا در مجموع ۴۴ چاه در فازهای ۱۵، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی به ارزش بیش از ۱٫۷ میلیارد دلار حفاری کرد. این شرکت رکورد حفاری ۴۹۷ متر در روز را برای چاهSPD16-06 به ثبت رساند و همچنین حفاری بیش از ۶۰۰۰ متر را طی کمتر از دو ماه (با کمترین زمان تلف شده) انجام داد. انرژی دانا همچنین در فاز ۱۵، عملیات همزمان (SIMOPS) را انجام داد که شامل حفاری چاه‌های جدید، اسیدکاری و تمیز کردن چاه‌های پایان یافته همزمان با تولید گاز از چاه‌ها بود. این عملیات در منطقه در نوع خود بینظیر بوده و با بالاترین استانداردهای ایمنی به صورت موفق مدیریت شد. انرژی دانا در فازهای، ۱۰، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی به ارائه خدمات سیمان‌کاری و انگیزش‌چاه پرداخته‌است.

خدمات ژئوفیزیک

بخش ژئوفیزیک انرژی دانا متخصص در انجام عملیات لرزه‌نگاری دوبعدی و سه‌بعدی در منطقه خاورمیانه می‌باشد. این شرکت مجهز به مرکز داده پیشرفته برای پردازش داده‌ها است. در سال ۱۳۹۲، این بخش موفق به دریافت قراردادی برای پروژه بی‌بی‌حکیمه شد که بزرگترین قرارداد لرزه‌نگاری سه‌بعدی کوهستانی در ایران بود. این پروژه در جنوب غربی ایران واقع شده و محدوده‌ای به بزرگی ۱۶۲۷ کیلومتر مربع را دربرمی‌گرفت. بیش از ۱۰۶٬۰۰۰ نقطه شلیک در این پروژه ثبت شد. در سال ۱۳۹۵ این بخش تفاهم‌نامه‌ای را با CGG Services SA فرانسه امضا کرد تا در تعریف، اجرا و آماده‌سازی و پردازش داده‌های لرزه‌نگاری خشکی در ایران همکاری کنند. عملیات لرزه‌نگاری و برداشت داده در پروژه‌های راتانا، صدیق‌آباد، هیسال و خیپرو از جمله پروژه‌های این بخش در کشور پاکستان بوده‌است.

کشتی انگیزش چاه (Well Stimulation Vessel)

انرژی دانا دارای یک کشتی انگیزش چاه به نام Deep Cleaner است که می‌تواند سه فعالیت اصلی انگیزش چاه شامل تزریق اسید، فرازآوری با نیتروژن و شکست هیدرولیکی را انجام دهد. این کشتی سازگار با محیط زیست دارای ظرفیت ذخیره‌سازی ۹۰٬۰۰۰ گالن اسید و ۱۸٬۵۰۰ گالن مواد افزایه شیمیایی و همچنین آب‌ساز با ظرفیت ۲۵ تن است.

پانویس

  1. Shana. "Iran E&P Firms Brace for Post-Sanctions Business". www.shana.ir. Retrieved 2018-04-08.
  2. «غول‌های نفتی آینده ایران کدامند؟ / واکاوی پرونده شرکت‌های ایرانی صاحب صلاحیت در E&P». eghtesadoma.com. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۴-۰۸.
  3. User، Super. «Subsidiaries - Dana Energy Company». https://danaenergy.ir (به انگلیسی). بایگانی‌شده از اصلی در ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۴-۰۸. پیوند خارجی در |وبگاه= وجود دارد (کمک)
  4. «Press Releases - Press - OMV Group». دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۴-۰۸.
  5. Shana. "Austria's OMV to Develop Band-e-Karkheh". www.shana.ir. Retrieved 2018-04-08.
  6. "DNO Signs MoU to Develop Iran's Changuleh Oil Field". www.dno.no. Archived from the original on 31 January 2018. Retrieved 2018-04-08.

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.